Siyonist İsrail’in Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar, Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı bir çalışma toplantısında, Suriye’deki durumu değerlendi. Filistin’e yönelik işgal ve soykırım saldırılarını sürdüren, Lübnan ve İran’ı tehdit eden Siyonist rejim, Suriye üzerindeki işgalci planlarını da ifşa etti. ABD-İngiltere gibi emperyalist ülkeler ve başta Türk devleti olmak üzere bölge gerici devletlerinin Esad rejimini devirerek HTŞ’ye teslim edilmesinde önemli bir rol oynayan Siyonist İsrail rejimi, cihatçı çete HTŞ’ye ilişkin kuşkularını dile getirerek, Suriye üzerindeki hegemonyasını artırmaya çalışıyor. İsrailli bakan Sa’ar, emperyalistlerin ve ortağı ABD’nin HTŞ çetesini övgülerine vurgu yaparak, HTŞ’nin seçilmiş ve tüm Suriye’yi yöneten bir hükümet olmadığını söyledi.
Sa’ar, “Bu, önce İdlib’de bulunan ve ardından başkent Şam’ı ve diğer bölgeleri ele geçiren bir terörist çetesi. Dünya gerçekten onlarda yeni ve istikrarlı bir rejim görmek istiyor, çünkü ülkeler Suriye’ye ev sahipliği yaptıkları tahliye edilenleri geri göndermek istiyor. Ama durum bu değil” dedi.
Suriye’de HTŞ çetesinin Alevilere yönelik saldırılarının “karşılıklı çatışma” olduğunu öne sürerek, cihatçı çetenin saldırılarını meşrulaştırmaya çalışan Sa’ar, “Erdoğan’ın Kürt özerkliğini ortadan kaldırma yönünde açık tehditleri var; Suriye’deki Hristiyan cemaatine yönelik tacizler var” sözleriyle halklara yönelik katliamların karşısında oldukları izlenimi yaratmaya çalıştı.
Sa’ar, cihatçı HTŞ’yi, “Suriye’nin tamamı üzerinde birleşik kontrol sağlamaya çalışacak islamcı bir rejim” olarak tanımladı.
Cihatçı HTŞ çetesi tarafından atanan Şam Valisi Mahir Merwan, HTŞ lideri Ahmed el-Şara (Muhammed el Golani) adına ABD’deki NPR’ye verdiği röportajda, “İsrail’e karşı hiçbir korkumuz yok ve sorunumuz İsrail ile değil. İsrail’in veya başka bir ülkenin güvenliğini tehdit edecek hiçbir şeye karışmak istemiyoruz” diyerek İsrail’e zeytin dalı uzattı.
Esad rejiminin devrilmesinden sonra İsrail’in ilk baştaki tedirginliğinin “doğal” olduğunu da sözlerine ekleyen Merwan, “İsrail korku hissetmiş olabilir; bu yüzden biraz ilerledi, biraz bombaladı” diyerek İsrail’in saldırılarını normalleştirdi.
Golani de, Şam yönetimini devralmasının ardından Filistinli direniş örgütlerini silah bırakmaya çağırırken, İsrail’le çatışmaya girme niyetleri olmadığını açıklamıştı.